Tips til transport av kanin/marsvin til klinikk

Noen kaniner/marsvin kjenner engstelse straks buret kommer frem, og blir svært stresset av å skulle transporteres til dyrlegen. Årsaken til stressreaksjonen kan være mange; kjæledyret liker gjerne ikke buret, noen blir uvel under transporten, andre blir skremt av lyder og lukter på reisen og på klinikken, eller misliker å bli håndtert av andre enn sine eiere. I den forbindelse ønsker vi å gi dere noen råd om hvordan man kan tilrettelegge best mulig, slik at ditt kjæedyr får en så behagelig reise til veterinæren som mulig.

Michelle Olsen Dyrepleierstudent Sandviken Dyrekli


Forberedelser hjemme

Buret:

  • La buret bli en positiv assosiasjon, en trygg hule for kaninen/marsvinet. Dette kan man oppnå ved å la buret stå fremme med åpen dør, friskt høy og med mykt underlag som innbyr til trygghet og hvile.
  • Gi gjerne kaninen/marsvinet godbiter i buret , litt gullrot og agurk er gode alternativer.
  • Sandviken Dyreklinikk anbefaler transportbur som er robuste og enkle å rengjøre, og gjerne med mulighet for å ta av "topplokket", slik at kaninen/marsvinet kan sitte i buret under undersøkelsen. Dette gir kjæledyret ditt en større følelse av trygghet under veterinærbesøket, og tillater enklere håndtering for veterinæren og for deg som eier.  
  • Dekk gjerne til buret med et rent håndkle eller teppe under reisen, for å berolige og trygge kaninen/marsvinet, dette vil dempe lyd og lys som kan være stressende for dyret. Ta med et ekstra teppe (med kjent lukt) slik at du enkelt kan bytte det ved behov.
  • Sørg for å sikre buret godt under transporten.
  • Ha en god mengde høy i buret, dette gir en økt trygghetsfølelse.

Dersom kaninen/marsvinet ikke ønsker å gå inn i buret på reisedagen, kan du ta av lokket til buret og sette dyret varsomt oppi.

kanin


Noen kaniner/marsviner kan bli vanskelig å håndtere, da er det lurt å varsomt pakke de inn i et mykt håndkle, og forsiktig føre de med hodet først inni transportburet.  

Dersom marsvinet/kaninen skal inn til en undersøkelse uten innleggelse og vanligvis bor med et annet marsvin/kanin, råder vi deg til å ta med vennen til undersøkelsen, dette fellesskapet kan være med å skape trygghet. Dersom marsviner/kaninen skal legges inn på klinikken pga operasjon eller annen behandling, råder vi at kaninen/marsvinet kommer alene i buret. Grunnen til at kjæledyret bør komme alene i disse særskite situasjonene er at ved innleggelse/operasjon vil dyrene ble skilt under behandlingperioden/operasjonstiden hvilket kan medføre en stressituasjon for det kjæledyret som sitter igjen i buret.

Dyrepleier Camilla Trefall

Sandviken Dyreklinikk – Sammen for ditt dyrs trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time