Reproduksjon

Fertilitetsundersøkelse tispe

Ved utfordringer med parring, eller vanskeligheter for å bli drektighet,kan en fertilitetsutredning utføres.

Veterinæren utfører først en helsesjekk, for å undersøke hjerte, lunger, munnhelse, m..m, og mulige anatomiske problemer som kan vanskeliggjøre en parring. Det tas videre et vaginalutstryk og/eller en blodprøve for å sjekke progesteron, samt en ultralydundersøkelse av indre kjønnsorganer,som eggstokker og livmor.

Progesteronmåling:

‍Det handler omriktig timing!

Vi hjelper deg med å finne det optimale tidspunkt forparring. Feilaktig parringstidspunkt er den vanligste årsaken til aten tispe går tom/ikke blir drektig.

Progesterontest:

Dette hormonet måles med en blodprøve (Catalyst Progesteron), og gjenspeiler det hormonelle ovulasjonsforløpet til hunden. Dette kan gi oss en eksakt tallverdi på optimalt tidspunkt for parring. Noen ganger måles det flere dager etter hverandre, for å finne det mest gunstige tidspunktet.

Vaginalutstryk:

Dette er en undersøkelse av cellene i tispens vaginalslimhinner, som gjenspeiler celleforandringene som tar sted under ovulasjonssyklusen. Dette utføres ved at en vattpinne rulles forsiktig mot vaginalslimhinnen,som deretter strykes ut på et objektglass. Veterinæren farger dette, for å kunne identifisere cellene ved mikroskopi-undersøkelse.

Denne undersøkelsen utføres ideelt på det tidspunktet hvor tispen nærmer seg eggløsning.

Et vaginalutstryk kan brukes til å bestemme hvor i løpetidssyklusen tispen er, eller til å kunne diagnostisere sykdommer i vagina.


Drektighetsundersøkelse

Vi utfører drektighetsundersøkelse ved hjelp av ultralyd og røntgen. Hvilken metode som benyttes er avhengig av hvor i drektigheten tispen eller hunnkatten er.

Fra dag 25 kan vi benytte ultralyd for å påvise drektighet for dyr. Det er dessverre ikke spesielt godt egnet til å telle antall fostre, men en kan estimere cirka alder, undersøke hjertet og få et godt overblikk påfosterets tilstand.

Fra dag 48 kan vi bruke røntgen, da skjelettet til valpene/kattungene mineraliseres og bli tydelig på et røntgenbilde. Dette gir oss også muligheten tilå få et eksakt antall på kullet.

Dette er viktige undersøkelser vi anbefaler alle med et drektig dyr å foreta, slik at man kan være best mulig forberedt til fødsel, og minimere risikoen for eventuelle komplikasjoner.

Ved feilparing

Dersom tispen har blitt uønsket parret, kan en fremkalle en abort medmedisinsk behandling. Et hormonpreparat gis i injeksjonsform to ganger med 24 timers mellomrom. Deretter følges dette opp med en ultralydundersøkelse av livmoren, for å sikre en trygg og effektiv respons på behandlingen.


Spermatest

Ved fertilitetsutredning av hannhund samles en spermaprøve (sædprøve)for å kontrollere kvaliteten: spermienes utseende, motilitet(bevegelse) og eventuelle defekter bedømmes i et mikroskop. Vi anbefaler at det er en tispe med løpetid til stede når prøven tas,men de fleste hannhunder klarer også å levere en sædprøve uten.

Vi anbefaler også visuell vurdering av testikler og prostata medultralyd, ved fertilitetsjekk av hannhunden.

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time