Nyttårsaften med hund og katt

Nyttårsaften kommer ofte som julekvelden på kjerringa for dem som har dyr med engstelse for fyrverkeri. Vi hos Sandviken Dyreklinikk ønsker å komme med noen velmenende råd slik at årets siste dag blir så feststemt som mulig for både dyr og eier!

Nyttårsaften er en høytid mange gleder seg til, dessverre er det ikke alltid sånn for våre firbeinte venner. Det antas at 50% av våre hunder/katter lider, i ulik grad, av lydsensitivitet.  

Hvordan kan jeg oppdage at min hund er engstelig?

Symptomer på engstelse/stress kan utarte seg ulikt fra hund til hund avhengig av hvor redd/stresset hunden er. Tegn man kan se etter er:  

  • Noen hunder får trang til å gjemme seg eller prøver å stikke av, andre blir rastløse og utilpass eller står urørlig/»fryser» når de hører smellene
  • Bjeffer, piper eller uler
  • Skjelver, slikker seg rundt munnen, sikler, gjesper, legger ørene bakover, får store pupiller
  • Bæsjer/tisser inne, klorer på dører etc
  • Vil ikke spise
Husky valp jul sandviken dyreklinikk


Hvordan kan jeg oppdage at min katt er engstelig?

Katter kan være vanskeligere å lese enn hunder, dette betyr der imot ikke at de ikke er affektert av hendelsen. Symptomer på engstelse/stress hos katt kan være:

  • Noen katter får trang til å gjemme seg eller prøver å stikke av, andre ligger urørlig/»fryser» når de hører smellene eller trekker opp i høyden
  • Noen vil frese
  • Skjelver, sikler, ligger med hodet flatt og ører bakover, får store pupiller
  • Tisser utenfor kassen
  • Vil ikke spise
Kattunge jul Sandviken Dyreklinikk


Hva kan jeg som eier gjøre for at nyttårsaften skal bli så behagelig som mulig for ditt dyr?

  1. Lydtrening: Start i god tid før nyttår (flere uker!) med lydtrening slik at hunden/katten din gradvis venner seg til lyden av fyrverkeri. Til denne type trening finnes det lydfiler man kan laste ned, eller man kan kjøpe lydtreningsprogrammer som «Scary sounds». Det er viktig at man starter treningen lav lyd intensitet for så å øke etter hvert som dyret er klar for det.
  2. Lydtett kosekrok: Forbered et sted i huset som er så lydtett som mulig (bad, kjeller) hvor dyret kan føle seg trygg. Sørg for at gardiner er trukket for slik at lysglimt fra rakettene elimineres så godt som mulig. Start i god tid med å gi dyret positive assosiasjoner til stedet; la dyret spise måltidene sine her, gi ros og godbiter, unngå irettesettelse på dette området. På nyttårsaften er det fint om radio, eventuelt TV står på med moderat lyd som distraksjon fra rakettene.
  3. Betryggende fermoner: Er kjæledyret ditt bare mildt engstelig for nyttårsrakettene kan det være nok å bruke feromoner. Det er duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler, disse forebygger redsel og uro. Feromoner (Adaptil til hund, Feliway til katt) finnes som diffusere, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er diffuser det beste alternativet. Den må plugges i stikk kontakten noen uker i forveien av nyttårsaften. Fermoner er artsspesifikke og påvirker ikke andre dyr eller mennesker. Dette kan kjøpes ved Sandviken Dyreklinikk.
  4. Spesialfòr: Noen fòrprodusenter har spesialdietter som kan gis når stress-situasjoner er forventet (fyrverkeri, flytting etc) og for håndtering av kronisk stressrelatert mage-tarmproblemer, Hills Prescription Diet i/d Stress Mini er et slikt fòr. Denne dietten inneholder melkeproteinhydrolysat som hjelper til å kontrollere stress. Hills Prescription Diet i/d Stress Mini en komplett balansert ernæring for voksne hunder < 14 kg og passer for fôring over lang tid. Ved fôring av hunder ≥ 14 kg kan ekstra tilskudd av melkeproteinhydrolysat (iHarmoni) være nødvending for å oppnå full effekt. Det anbefales å starte fòring med denne dietten ca 2-3 uker før nyttår for best resultat. Gi mat i god tid før rakettene skytes opp da dyr som er mette lettere faller til ro.
  5. Aldri reis fra et urolig kjæledyr: Forskning viser at blikkontakt med eier, der forholdet eier-dyr er godt fra før, øker oxytocinnivået hos dyret. Oxytocin er et velvære-hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Derfor må du aldri må forlate et urolig kjæledyr på nyttårsaften. Det beste man kan gjøre er å forholde seg rolig, gjesp gjerne til hunden din – dette signaliserer ro og likegyldighet, hvilket også er med å avkrefte fare. Til katter vil sakte blinking med øyne være et beroligenmde signal.
  6. Hold kjæledyret inne: Det er mange hunder/katter som vil stikke av i panikk, hold derfor katten inne og luft hunden i bånd. Det er fint å legge hundens lengste luftetur til tidlig formiddag slik at hunden eksponeres minst mulig for lyden/synet av raketter. Husk at slitne hunder lettere faller til ro, så øk intensiteten på denne dagens luftetur og la gjerne hunden bruke hodet under til aktiviteter som søk etc.NB! Alle dyr bør være ID-merket da redde dyr som stikker av kan vandre svært langt!Dersom man har anledning kan man reise bort med dyret til et rolig sted hvor det ikke skytes opp raketter.
  7. Hørselsvern: Det finnes også hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.
  8. Beroligende medisiner: Det er spesielt viktig å være tidlig ute hvis hunden/katten din synes nyttårsaften er så fryktelig at den trenger angstdempende medisiner. Grunnen er at man bør ha testet hvordan dyret reagerer på medikamentet i god tid før nyttårsaften, da noen dyr kan få uønskede bivirkninger. Det finnes ulike angstdempende medisiner på markedet, og våre veterinærer vil hjelpe å tilrettelegge individuell behandling for hvert dyrs behov. De fleste medikamenter bør gis før oppskyting av rakettene starter, da de ikke vil gi like god effekt dersom dyret allerede er i panikk. Dersom kjæledyret ditt er så engstelig at det bæsjer/tisser inne (utenfor tissekassen) rådes det til å diskutere tiltak som kan være angstdempende for ditt dyr med en av våre veterinærer.

OBS: Dersom du ønsker resept på beroligende legemiddel, vær vennligst ute i god tid. Romjulen og tiden frem til nyttår er en travel tid for oss med mange akutt syke pasienter, og vi har dessverre redusert kapasitet til å ringe inn telefonresepter. Resept kan hentes ved Sandviken Dyreklinikk :)

Sandviken Dyreklinikk - Sammen for trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time