Miljøtrening handler hovedsakelig om å gjøre hunden trygg i ulike omgivelser. Det er vanlig at en hund kan bli usikker og stresset når de møter på nye situasjoner eller nye steder. Med riktig trening kan dette stresset reduseres betydelig!
Det er lurt å starte miljøtreningen i tidlig alder. Både valper og unghunder har godt av denne typen trening, da det kommer godt med resten av hundens liv.
Man kan starte treningen så snart man får valpen, men det er viktig å ta små steg. Man kan gjerne trene litt hver dag. I starten kanvdet være nok med et par minutter. Vi ønsker ikke å skremme eller utsette hunden for mer stress enn den klarer å håndtere. Husk at vi ønsker å oppnå at hunden føler mestring når vi trener.
For å drive med god miljøtrening, er det beste å bruke en metode vi kaller «fryktfri håndtering». Denne metoden er utviklet for å redusere stress og øke trivsel for hunden, ved å håndtere hunden på en måte som gjør at den føler seg trygg. Dette gjøres ved at vi belønner hunden for den atferden vi vil ha, og ignorerer den atferden vi ikke ønsker. For det meste under miljøtrening, handler det om at hunden skal holde seg rolig, eller vise lite tegn til stress mens de blir utsatt for en ny/ukjent stimulus. Da kan man belønne så lenge hunden er rolig.
Det er viktig at hunden din føler seg trygg hos oss, siden dyreklinikken er et sted den kommer til å besøke mange ganger gjennom livet, enten det er for vaksiner eller fordi hunden er syk. Noen ting kan du trene på hjemme. For eksempel håndtering, å ta på poter, åpne og se i munn og ører. Trene på at hunden er komfortabel når du legge den på siden eller løfter på halen. Når man trener på håndtering er det viktig å dele oppgaven i mange små steg, slik at vi legger til rett for at hunden skal lykkes, og husker å belønne når hunden er rolig.
På klinikken er det mange nye lukter og inntrykk som din valp vil ta inn, disse sanseinntrykkene vil hunden plukke opp allerede utenfor klinikken. Dette danner grunnlag for en fin start, begynn gjerne med å øve på å gå og utforske, uten å gå inn, til å begynne med.
Neste steg kan være å trene på å gå inn, deretter være litt i resepsjonen, og senere å stå på vekten. Husk å rose og belønne masse underveis, det skal være gøy for hunden å trene!
Om du forteller at du holder på med trening, kommer gjerne våre ansatte bort til dere for å hilse forsiktig på hunden, og gjerne gi en godbit. Det er viktig å la hunden hilse og bli kjent med klinikken, uten at det er noe på agendaen.
På Sandviken Dyreklinikk hjelper vi deg gjerne med klinikktilvenning for ditt dyr. Ved Sandviken Dyreklinikk har vi tilbud om miljøtilvenning på konsultasjonsrom sammen med dyrepleier slik at dere kan få trene på ulike former for håndtering i klinikkomgivelser. Ta kontakt for mer informasjon!
Å forberede hunden på denne måten vil gjøre det neste klinikkbesøket til en bedre opplevelse 😊Vi ønsker dere hjertelig velkommen til oss!
SANDVIKENDYREKLINIKK – SAMMEN FOR HELSE OG TRYGGHET!