Lungeorm hos hund og katt

Lungeorm hos hund og katt

Lungeorm er en ca. 1 cm lang parasitt som finnes i både hund og katt. Parasitten er mest utbredt hos katt.

Kattens lungorm heter Aelurostrongylus abstrusus. Lungeorm hos katt påvises i høy grad på Vestlandet, men kan også forekomme andre steder i landet.

Hos hunder kan man finne 3 ulike parasitter (i Norge); Crenosoma vulpis, Oslerus osleri og Capillaria aerophila.

Kjæledyr kan få i seg parasitten Cenosoma vulpis og Aelurostrongylus abstrusus ved å spise/fange transportverter (som fugler, mus, frosk) som har spist infiserte snegler. Dersom de spiser mellomverten (infiserte snegler eller snegleslim), kan de også få i seg parasitten.

Hunder som får i seg lungeormlarver som vil skilles ut med avføringen kan ha blitt smittet av Oslerus osleri.

Den siste lungeormparasitten Capillaria aerophila kan hunder få dersom de spiser infisert meitemark eller larver fra avføring.

Lungeorm vil vandre til lungevevet hvor de legger egg som utvikler seg til larver. Disse larvene vil passere opp gjennom luftrøret, svelges, for så skilles ut med avføringen.

 

Hvem er mest utsatt for lungeorm?

Ettersom kjæledyr kan være i kontakt med mellomvertene og transportvertene til lungeormen vil alle dyr som er ute være utsatt. Det er mer vanlig å ha alvorlige symptomer hos dyr med nedsatt immunforsvar som for eksempel: svært unge hunder og katter, hjemløse dyr, svært gamle hunder og katter, og kjæledyr med andre underliggende helseproblemer.

 

Symptomer

De fleste infeksjonene er subkliniske, som betyr at hunden/katten ikke merker at de er syke, og dermed ikke viser sykdomstegn. I noen tilfeller kan det ta flere måneder fra dyret er smittet til de utviklere sykdomstegn. Alvorlighetsgraden av sykdommen kan variere fra helt milde symptomer til mer alvorlige symptomer. Symptomene kan minne om astma eller kennelhoste, så det er ikke mulig å verifisere at kjæledyret har lungeorm kun basert på symptomene. De vanligste symptomene er som følger:

·       Hosting

·       Hvesing

·       Nysing

·       Utflod fra nesen

·       Tung, kort og rask pust

·       Feber

·       Trøtt og slapp

·       Vekttap/nedsatt matlyst

·       Forstørrede lymfeknuter

 

Diagnose

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptombilde og klinisk undersøkelse hos veterinær inkludert avføringsprøve. Det anbefales å samle avføringsprøver fra 3 dager ved mistanke. Avføringsprøven vi bli undersøkt med Baermannstest for verifisering av diagnosen.

Behandling

Etter at man har påvist parasitten vil det gis medisin mot lungeorm. Det er anbefalt nye avføringsprøver for å bekrefte at kjæledyret er kvitt lungeormen etter endt behandling. Det er ingen forebyggende behandling eller vaksine mot lungeorm.

Kan mennesker få lungeorm av katter/hunder?

Kattens lungeorm og de fleste av hundens lungeorm er artsspesifikke og smitter ikke til mennesker (er ikke zoonotisk). Capillaria aerophila derimot, er zoonotisk og kan dermed smitte til mennesker, men det er svært sjeldent at smitte til menneske oppstår.

Forhindre lungeorm hos katt og hund

Lungeorm er ikke særlig utbredt i Norge, men man kan gjøre noen små endringer for å minske muligheten for at dyret ditt får lungeorm. En bør avstå fra å la mat- og drikkeskåler stå ute over natten, samt tilse at hunden/katten ikke spiser snegler eller slikker i seg snegleslim når de er ute.

SANDVIKEN DYREKLINIKK – SAMMEN FOR HELSE OG TRYGGHET!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time