Kattunge - et nytt familiemedlem

Å få en ny kattunge i familien er spennende! Noen har aldri hatt katt tidligere, andre er erfarne katteeiere, likevel kan det være godt å ha noen å støtte seg til for å sørge for kattens helse. Vi hos Sandviken Dyreklinikk ønsker å hjelpe dere på veien til en leken, frisk og trygg kattunge! I denne artikkelen har vi beskrevet helsemessige tiltak som bør gjøres den første tiden av kattungens liv.

ID-merking

Når katten ID-merkes får den en microchip med ID-nummer plassert under huden i nakken. Veterinæren fører chipen inn under huden ved hjelp av en kanyle, katten trenger ikke bedøvelse for denne behandlingen. ID-nummeret ved microchipen er unikt for hvert individ og knyttes opp mot en nasjonal database kalt Dyreidentitet. Nummeret leser man av ved hjelp av en chipavleser, for så å søke det opp hos www.dyreidentitet.no. Der får man informasjon om kattens navn, fødselsdato, eiers navn, adresse og telefon nummer. Både politi, Falken, veterinærer, Dyrebeskyttelsen og omplasseringssentre har chipavlesere slik at bortkomne dyr raskt kan komme til rette, og slik at du som eier raskt blir varslet dersom katten din er skadet og blir brakt til veterinær.

Alle katter som skal registreres hos Norsk Rasekattklubbers Riksforbund (NRR), skal delta på utstillinger eller som skal ta genprøver hvor disse skal registreres hos NRR, må være ID-merket med microchip. Det er også krav for ID-merking dersom din katt skal få utstedt pass for utenlandsreise.

Vaksinering

Vaksinering av kattungen din er viktig for å forhindre alvorlig sykdom som det ikke finnes god behandling mot. Vaksinering er også viktig for å bidra til felleskapet i form av å trygge katters «flokkimmunitet», noe som igjen vil redusere risiko for utbrudd av smittsom sykdom.

Syke katter bør ikke vaksineres, hos oss gjennomføres derfor alltid en grundig klinisk undersøkelse i forkant av vaksineringen, denne undersøkelsen er inkludert i vaksineprisen.

Kattens grunnvaksine beskytter mot:

Kjempesøt katt Sandviken Dyreklinikk
  • Felint panleukopenivirus (forårsaker «kattepest» som er relativt vanlig forekommende i Norge. Kattepest fører til feber, slapphet, manglende matlyst, oppkast og diaré. Katten kan også bli smittet av hundens parvovirus. Kattepest kan være dødelig, spesielt for kattunger. Hos drektige katter kan det medføre abort)
  • Calicivirus og kattens Herpesvirus (forårsaker «katteinfluensa» - fører til øvreluftveisinfeksjon med snue, rennende øyne og i enkelte tilfeller, lungebetennelse)

Bivirkninger er sjeldne, men kan opptre som relativt ufarlige lokalreaksjoner på injeksjonsstedet, eller i mer sjeldne tilfeller som en alvorlig anafylaktisk reaksjon som krever umiddelbar veterinærbehandling. Vi anbefaler dermed alltid at du som eier har mulighet for tilsyn av din katt resten av dagen etter vaksinen er satt.

Tilleggsvaksiner

Smitte av enkelte virussykdommer ses hyppigst på arenaer hvor mange katter oppholder seg tett sammen, eksempelvis utstillinger, kattehus, pensjonater etc. For katter i slike omgivelser er det mulig med tilleggs vaksiner mot:

  • Klamydia (forårsaker Røde, hovne og rennende øyne, lette forkjølelsessymptomer som mild feber, rennende nese og nysing er også vanlig. Infeksjonen kan føre til dårlig syn og den kan også forekomme i kjønnsorganene. Sykdommen er ikke dødelig, men kan være langvarig og plagsom for katten din)
  • Felint Leukemivirus (de fleste voksne katter bekjemper viruset, disse vil ikke bli syke. De som ikke klarer å bekjempe viruset vil forbli kroniske smittebærere og vil på sikt utvikle dødelige følgesykdommer som svulster og immunsuppresjon. De fleste av disse kattene dør ila 3-4 år. Kattunger kan smittes i livmor)

Spør oss om råd rundt vaksinering!

Hos Sandviken Dyreklinikk følger vi WSAVA ("the World Small Animal Veterinary Assosiation") sine vaksineanbefalinger. Kattunger bør iht disse vaksineres ved 8 uker, 12 uker og 16 ukers alder. Begrunnelsen for vaksinering ved 16 uker er at undersøkelser viser at vaksine ved 12 uker ikke gir tilstrekkelig beskyttelse hos alle kattungene, derfor bør man også vaksinere kattungene ved 16 uker for å være sikker på at de er optimalt beskyttet. Etter 16 ukers vaksinen rådes det til årlig vaksinering av katten.

Dersom du skal reise utenlands med din katt er det mange land som krever at katten også er vaksinert mot rabies. Rabies vaksine kan tidligst gis ved 12 ukers alder. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål rundt vaksinering

Behandling mot innvollsorm

Kattunger er spesielt utsatt for å kunne få innvollsorm da de ikke har et ferdig utviklet immunforsvar, samt at de kan bli smittet av kattemor og kullsøsken. Sandviken Dyreklinikk følger Legemiddelverket og legemiddelprodusentens anbefalinger og råder til rutinemessig profylaktisk/terapeutisk behandling av kattungene. Kattunger og kattemor behandles i løpet av andre leveuke (senest dag 21, deretter avhengig av preparat, hver 14. dag (Banminth), eller hver 21. dag (Panacur) til og med 12. leveuke. Fra 6 mnd. alder behandles kattene 3-4 x årlig. Innekatter beh. 1 x årlig eller ved påvist innvollsorm ved avføringsprøve.

Ungkattkontroll

Ved 6 mnd alder anbefaler vi at du bringer katten til klinikken for en ungkattkontroll. Ved dette besøket vil veterinæren utføre en klinisk undersøkelse for å kontrollere at katten har utviklet seg som forventet iht alder og rase, samt at den har felt tenner som normalt. Denne kontrollen er viktig for tidlig å oppdage eventuelle avvik, eksempelvis persisterende melketenner (melketenner som ikke er felt selv om den blivende tannen har kommet ut) slik at feilstilling av blivende tenner kan unngås. Vi svarer også på spørsmål du måtte ha, og demonstrerer tannpuss slik at kattungen kan venne seg til tannpuss i tidlig alder. Tannpuss forebygger munnhulesykdom!

Sterilisering/Kastrering

Dersom du ikke har planlagt å få kull på katten din, anbefaler vi å kastrere/sterilisere alle ungkatter ved 5-6 måneders alder. Dette for å forhindre uønsket drektighet da det allerede dessverre finnes mange kattunger uten hjem, samt for å redusere deres interesse til å dra ut på større utflukter, hvilket kan medføre til ulykker/helseskader og smittsomme sykdommer fra andre katter.  

Ernæring

Alle katter bør spise et godt kvalitetsfôr, som er tilpasset sin alder og helsestatus. Vi anbefaler derfor at du rådfører deg med din veterinær for en individuell vurdering, som kjenner til din katts helse best.
Sandviken Dyreklinikk fører fôr fra Hills Nutrition, hvilket er et kvalitetsmerke anerkjent for god dokumentasjon for å være helsefremmende og balansert til forskjellige helsebehov, samt god på smak. Skulle ditt kjæledyr mot formodning ikke like fôr som er kjøpt hos oss, har Hills smaksgaranti på alt av fôr.

Spør oss gjerne for tips og råd, vi er her for å hjelpe!

Andre gode tips for deg som katteeier:

  • Ørerens
  • Tannpuss
  • Helseforsikring

Vi ønsker deg lykke til og gleder oss til å se deg og din nye kattunge hos Sandviken Dyreklinikk - Sammen for trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time