logo

Er din katt engstelig ved transport til veterinær?

 

Noen katter kjenner engstelse straks buret kommer frem, og blir svært stresset av å skulle til veterinær. Årsaken til stressreaksjonen kan være mange; katten liker gjerne ikke buret, noen blir kvalme av bilturer, andre blir skremt av lyder og lukter på klinikken, eller misliker å bli håndtert av andre enn sine eiere. I den forbindelse ønsker vi å gi dere noen råd om hvordan man kan tilrettelegge best mulig, slik at din katts reise til oss blir så behagelig som mulig.
 

Forberedelser hjemme

Buret - La buret bli en positiv assosiasjon, en trygg hule fra katten er kattunge. Dette kan man oppnå ved å la buret stå fremme med åpen dør, og med myke underlag som innbyr til trygghet og hvile. Gi gjerne katten godbiter i buret og legg inn kattens favorittleker for å forsterke det positive inntrykket. En positiv assosiasjon til buret kan også læres til en eldre katt med litt tålmodighet. 

Dersom katten ikke ønsker å gå inn i buret på reisedagen, kan buret med fordel settes på høykant med åpen dør slik at katten varsomt kan senkes ned i buret med rumpen først.  

  Katt reise bur Sandviken Dyreklinikk

iHarmoni - inneholder nevromodulerende næringsstoffer som kan bidra til å regulere kroppens reaksjon på stress på en naturlig måte. Slike næringsstoffer er ikke sløvende, men bidrar til normal svingning mellom søvn og våkenfase. De har ingen uønskede effekter, og er ikke vanedannende. 

iHarmoni kan brukes i kortere eller lengre perioder, for å redusere stress i forbindelse med veterinærbesøk, reise, omplassering/flytting, ved opphold på kattepensjonat, utstilling/konkurranse og lignende stresssituasjoner. 
For kortvarige stresssituasjoner gis kapselen 1 time før forventet situasjon. Ved generelle/langvarie stresssituasjoner startes behandling noen dager før forventet situasjon, og kan gis over en lengre periode. 

iHarmonikapselen kan åpnes og strøs i mat, og kan brukes alene eller i kombinasjon med Feliway. 

iHarmoni_eske-276x300

Feliway 
- Kattens beroligende feromoner skilles ut fra ansiktet. Katter avsetter feromoner på ting i hjemmet ved å stryke ansiktet mot kjente og kjære ting. Dette gjøres for at den skal føle seg trygg i kjente og hjemlige omgivelser. Feliway er et fermonprodukt som etterligner kattens naturlige ansiktsferomon og virker beroligende på katten. 

Feliway finnes som en diffuser som man setter i stikkontakten, slik at feromonene fordamper og fyller rommet der diffuseren er plassert. En beholder dekker et areal på 50-70 m2 og varer i ca 30 dager ved kontinuerlig bruk. Man kan kjøpe refill dersom det er behov for lenger bruk. Feliway er fint å bruke både ved nyanskaffelse av en katt, slik at katten fort føler seg trygg i sitt nye hjem, og ved innlæring av nye rutiner som ved burtrening. I tillegg finnes Feliway som spray som kan brukes på reiser, i bilen eller på steder hvor man ønsker at dyret skal oppholde seg, som for eksempel i kattesengen. Ved bruk av Feliway spray gjør vi oppmerksom på at det den bør sprayes i buret 10 min før avreise og at produktet har ca 2 timer virkningstid.

Feliway Sandviken Dyreklinikk Bergen

Feromoner er artsspesifikke, hvilket betyr at de ikke har noen effekt på andre dyrearter eller mennesker og er ikke et legemiddel.


Bilturen

Sørg for at din katts bur er godt sikret i bilen slik at katten får en så behagelig reise til dyreklinikken som mulig. Ta gjerne kontakt med Sandviken Dyreklinikk dersom din katt blir kvalm av bilkjøring, da vil din veterinær skrive ut resept på kvalmestillende medisin som kan gis i forkant av reise. 

Klinikkbesøket

Ved ankomst til klinikken er det fint om du gir beskjed til vårt personale dersom din katt er særlig nervøs, vi vil da raskt finne et rolig område for dere. 

Det kan være fint å plassere kattebur litt opp i høyden, på en stol slik at din katt får god oversikt, dette gjør katten ofte tryggere i situasjonen.

Under selve klinikkbesøket vil våre veterinærer og dyrepleiere ta godt hånd om din katt og gi den en god opplevelse.

Kattunge Sandviken Dyreklinikk Veterinær
 

Sandviken Dyreklinikk – Sammen for ditt dyrs trygghet og helse!