Artrose hos hund

Artrose kommer på grunn av kronisk irritasjon/ inflammasjon i leddet som bryter ned strukturene i leddet – de bakenforliggende årsakene til dette kan være mange. Skade i leddbrusken er forbundet med smerte, og smertene kan også gi følgeproblemer som muskelspenninger.

Symptomer

Symptomene ved artrose varierer mye. Noen ganger påviser vi artrose på unge hunder som ikke viser noen tegn på leddproblematikk. En del hunder med artrose kan leve uproblematisk med dette i flere år. Etter hvert vil dyret få symptomer. Han/hun kan bli få halthet og/eller stivhet, spesielt etter hvile når hunden reiser seg, men som mange ganger blir noe bedre når hunden får gått seg varm. Halting kan forverres etter mer intensiv fysisk aktivitet som lange turer. Symptomene kan også forverres ved kaldt eller vått vær.

Tidlig i utviklingen av artrose er det vanlig at hunden halter av og til. Senere kan smerten bli mer kontinuerlig, også når hunden ligger stille. Det kan vise seg gjennom at hunden finner en komfortabel stilling og bytter stilling jevnlig, eller at den virker rastløs og ikke finner ro om natten.

Andre symptomer kan være:

  • Hunden vil ikke leke så mye lenger eller liker dårligere å gå turer (hunden går bak istedenfor foran som den pleide. Hunden vil snu og gå hjem).
  • Noen vil vise smerte ved berøring.
  • Noen endrer oppførsel (noen hunder blir mer kontaktsøkende, mens andre kan holde seg mer for seg selv).
  • Noen ganger vil hunden slikker eller tygge på steder der de føler smerte eller ubehag
  • Noen ganger ligger og sover hunden mer enn tidligere.

Symptomene ved artrose kommer som regel gradvis, og mange ganger sier eierne at «han/hun er begynt å bli gammel», uten at de nødvendigvis ser at noe er galt.

Muskelømhet er vanlig ved artrose som følge av at hunden avlaster det smertefulle leddet. Hunder med smerter i et ledd vil prøve å redusere smerten ved å overføre vekt og krefter til de andre beina. Det kan igjen gi overbelastning av andre ledd og gi stiv og vond muskulatur. Dette fører ofte til smertefulle tilstander hvor muskelspenningene kan bli mer plagsomme for hunden enn selve leddsmerten. Ved artrose i bakbein er det for eksempel vanlig med spent og øm ryggmuskulatur på grunn av langvarig feilbelastning.

Men – mange ganger kan vi hjelpe dyret med å få mindre smerter og et bedre liv.

Hvilke undersøkelser anbefales

Vi vil først gjøre en grundig klinisk undersøkelse, og sannsynligvis vil vi også ta røntgenbilder av hunden. Vi vil ofte også anbefale å ta blod- og urinprøver for å avdekke om det kan være annen underliggende sykdom som vi må ta hensyn til i forbindelse med medisinering.  

Vi vil også sette opp kontroller for å følge opp og eventuelt justere på medisinering og aktivitet, og eventuelt oppfølging av vektreduksjon. Vi anbefaler som regel å ta blodprøver regelmessig for de som står fast på medisiner – vanligvis 1-2 ganger i året.

IMG_9608

Hva kan vi gjøre for å gi hunder med artrose et bedre og enklere liv?

Medisinering

Artrosemedisiner (NSAIDs): virker smertestillende og betennelsesdempende

Andre smertestillende (noen ganger er det behov for andre smertestillende i en periode eller fast)

Andre betennelsesdempende medisiner (noen ganger er det behov for å legge til andre og «mer potente» betennelsesdempende medisiner).

Kosthold

Mange hunder med artrose er overvektige, og en hund med artrose vil ofte få stor bedring av å komme i normal vekt, så ofte vil vi anbefale og hjelpe dere med å få hunden til idealvekt.

Tilskudd til kosten

Omega-3-fettsyrer har dokumentert klinisk effekt til pasienter med artrose. Vi anbefaler derfor tilskudd av omega-3. Det er viktig at man ikke bruker tranprodukter til hunder, da disse har for mye A- og D-vitaminer og kan føre til forgiftning av disse vitaminene.

Andre kosttilskudd: Det finnes mange kosttilskudd som blir brukt til artrosepasienter, både mennesker og dyr. Felles for disse er at de har manglende eller sprikende dokumentasjon på effekten.

40001
903320

Tilpasning av hjemmet og hverdagen

  • Aktivitet: tilpass aktivitetsnivået etter hva hunden klarer. Korte turer ofte er som regel bedre enn for lange turer. Ha med noe hunden kan ligge i/på når dere har pauser. Ikke gå fra full aktivitet til hvile, la hunden gå rolig siste delen av turen.
  • Hold hunden tørr og varm: kjøp et godt dekken som varmer godt og er regntett (vi bor tross alt i Bergen).
  • Unngå brå bevegelser (Bør du begrense lek med andre hunder? Kan du hjelpe hunden i trapper? Kan du hjelpe hunden inn og ut av bilen? Skal du kjøpe rampe til bilen?)
  • Unngå at hunden sklir (hold klør og pels under potene korte, bruk potesalve så tredeputene er myke – dette gjør det mindre glatt å gå på gulvene inne). Noen ganger kan det være en fordel å legge tepper der hunden går.
  • Heve mat- og vannskål: noen ganger vil det være bedre for hunden å spise og drikke uten å måtte strekke seg ned mot gulvet. Du får kjøpt stativer til mat- og vannskål slik at disse kommer opp fra gulvet.


Vi håper disse rådene vil hjelpe deg til å gi din hund et bedre liv med diagnosen sin, og vi vil hjelpe deg med å finne best mulig behandling. Ikke nøl med å ta kontakt med oss om du har spørsmål!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time