Tåler katten min vinterkulden?

Katter er originalt ørkendyr, som ikke er laget for å klare seg ute om vinteren i lengre perioder. Visste du at pelsen er i utgangspunktet laget for å beskytte mot varme, og ikke holde på varmen?
Sandviken Dyreklinikk har rådene for at du trygt kan slippe ut katten din med god viten om at den har det bra.

Vi hjelper deg gjerne med det du skulle trenge av utstyr, leker, fôr og kosttilskudd, for å sørge for en fin inne- og utetid for katten din :)

Katteluke

Vi anbefaler å ha en katteluke hjemme, for at katten selv kan bestemme når den vil inn og ut, og søke ly og varme når den selv ønsker. Dersom man ikke har mulighet til dette, er det anbefalt med et isolert kattehus eller tilsvarende krypinn, med mat- og vannskåler som ikke kan fryse, dersom katten din skal være ute over lengre tid.

Dersom man ikke ønsker å få ukjente katter på besøk kan man kjøpe for eksempel Sureflap katteluke. Denne leser av kattens ID-chip slik at den åpner seg for riktig katt.


Frostskader

Katter som går ute i kulden over lengre tid og ikke har muligheten til å søke ly og varme, kan utvikle frostskader, som regel på ekstremiteter som poter, ører og haletupp. Man ser ofte en hvit/grå misfarging av huden ved frostskader av disse områdene. Det kan derfor være lurt å sjekke over katten regelmessig på vinterstid.

Det er også lurt å sjekke kattens poter regelmessig iløpet av vinteren, da salting kan føre til tørre og såre tredeputer. Man bør gi katten kvalitetsfor, gjerne med tilskudd av ekstra omega-3 og -6 oljer for å støtte hudbarrieren iløpet av vinteren, samt forebygge tørr hud med potepleie som Winterpad potesalve.


Reflekshalsbånd

Dersom din katt tolerer å gå med halsbånd kan det være en god idè å sett på et refleks-halsbånd om vinteren for at katten skal være lettere å se for bilister. Det er viktig at halsbåndet er elastisk og har lynspenne, slik at katten kommer seg ut av halsbåndet dersom det skulle sette seg fast i en gren eller annet ute. Skriv gjerne ditt navn og telefonnummer på halsbåndet.

Katten bør i tillegg være ID-merket med chip, for økt trygghet og enklere oppsporing av deg som eier dersom den skulle legge ut på lengre turer.

Aktivisering

Katter vil gjerne velge å være mer inne om vinteren, og trenger da ekstra aktivisering, både fyisk og mentalt. Det kan være fint å variere med forskjellige katteleker som stimulerer kattens naturlige instinkter, som jakt og løping. Gjennom lek og aktivisering unngår man stressrelatert atferdsendring, vokalisering, ødeleggelse av møbler og en frustrert katt - istedenfor knytter en tettere bånd sammen gjennom lek og kvalitetstid.  

Det er også lurt å bruke ekstra tid på pelsstell om vinteren for å holde pelsen flokefri.


Pass på katten rundt åpen ild

Vi bruker mer åpen ild om vinteren, som stearinlys og peisfyring. Katter er nysgjerrige av natur, og noen ganger får vi inn katter med forbrenningsskader etter nærkontakt med sterinlys og peis.
Gå heller ikke fra katten alene hjemme dersom ovn/stearinlys eller peis er på.

Urinveissykdom


Da katten gjerne vil velge å være mer inne om vinteren bør du alltid ha en kattedo inne, så katten kan velge å gjøre fra se gi denne i stedet for å gå ut. Dersom man ikke har kattedo kan noen katter holde seg veldig lenge før de gjør fra seg, noe som predisponerer for forstoppelse og urinveisproblemer. Vinteren er høysesong for urinveissykdommer, så pass godt på.


Dersom du skal på reise med katten din til hytte eller dyreklinikk, anbefaler vi at katten din transporteres i reisebur med tepper, samt at bilen er oppvarmet på forhånd før avreise.
Sjekk gjerne ut våre tips for å redusere stress ifbm reise og transport av pus :)

Katt studerer

Sandviken Dyreklinikk - sammen for helse og trygghet!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time