Potestell i vinterkulden

Potestell i vinterkulden

Våre kjæledyrs poter er tilpasset et liv i naturen, hvor de vandrer på mykt underlag og klørne slites gradvis. De fleste dyrs hverdag er en ganske annen, og i perioder med kuldegrader, tørr inneluft, saltede veier og kald vind kan dette føre til tørre, sprukne tredeputer.

Når hunders tredeputer blir tørre og sprukne skyldes dette at de ikke klarer å holde på den naturlige fuktigheten, fettstoffene som holder hudcellene sammen. Oftest er dette grunnet økt slitasje som følge av hardt underlag, miljøfaktorer som kulde og veisalt eller behov for tilskudd av essensielle fettsyrer. Det er derfor spesielt viktig å stelle godt med potene i vinterhalvåret.

Vi hos Sandviken Dyreklinikk ønsker i den anledning å komme med noen velmenende råd slik at færre hunder skal oppleve ubehag ved potene sine, og heller kan nyte fine vinterdager med gode turer i sol og snø!


Forebyggende potebehandling:

Essensielle fettsyrer


De fleste hundefôr av god kvalitet inneholder tilstrekkelige mengder essensielle fettsyrer, men faktorer som veisalt, kulde, økt slitasje og høy alder kan øke hundens behov for essensielle fettsyrer. I slike perioder kan de essensielle fettsyrene gis i form av fôrtilskudd som Omevio (avbildet under). En hund som mottar tilstrekkelig mengde essensielle fettsyrer vil få flere helsegevinster:

  • Opprettholde hudbarrieren og forebygge såre, sprukne poter
  • Bedrer klokvalitet
  • God leddhelse
  • Støtte immunforsvaret
  • Flott pelskvalitet
  • Støtte en sunn fordøyelse

Det er viktig at din firbente venn mottar essensielle fettsyrer tilpasset hund, da tran til mennesker inneholder for høye mengder vitamin-D, hvilket kan føre til forgiftning.

Kloklipp

På vinteren ser vi ofte at hundens klør slites mindre enn vanlig da underlaget tidvis er mykere pga snø. For lange klør over tid vil føre til smerter for hunden da kloen berører bakken ved hvert steg og ikke bare i bakker/ved klatring som normalt. Dette fører til at kloen blir presset inn mot neglerot, hvilket medfører ubehag og smerte. At kloen berører bakken fører også til at hunden instinktivt flytter vekten fremover da hunden «opplever» at den går i motbakke, dette fører til økt slitasje på ledd og muskulatur. Det er derfor viktig at hundens klør klippes jevnlig. Under vises en illustrasjon av hvordan kloklipp utføres korrekt:

kloklippingavkine


Pelsstell

Dersom hunden din har lang pels mellom tredeputene og/eller lange faner på bena, rådes det til å trimme pelsen for å hindre at isklumper skal feste seg. Hva som er passe å klippe avhenger av rase og hvor lett snøen fester seg. Prøv deg frem og klipp ikke mer enn nødvendig for å holde isen unna – husk at pelsen isolerer godt mot kulden.

Potesalve

Potesalve mykgjør og forebygger tørre, sprukne poter, samt hjelper med tilheling av allerede sprukne poter. Det er viktig at potesalver som brukes på vinterhalvåret ikke inneholder vann. Potesalvene Sandviken Dyreklinikk fører gir tredeputene og huden en beskyttende og vannavvisende barriere, samtidig som de beroliger og hindrer rødme og irritasjon i huden.

Potesokker

Potesokker virker som en fysisk barriere og gir god beskyttelse mot røft underlag som saltede veier, skaret snø og ekstrem kulde. Det er viktig å ta hensyn til hundens behov ved valg av potesokker. Dersom hunden luftes mye på saltede veier vil en potesokk som PawZ være ideell da denne er vanntett (laget av naturlig gummi), enkel å sette på poten og kan brukes gjentatte ganger. Dersom man ikke bruker potesokk ved lufting på saltede veier er det viktig at potene skylles godt i lunket vann, for så og tørkes etter turer.

Potesokker er også viktig å bruke ved sykkeltrening med hund på hardt underlag, ekstrem kulde og/eller skaret snø, da dette er krevende underlag som kan skape stygge sårskader på potene. Det finnes et vidt utvalg potesokker for de ulike formålende.

Sandviken Dyreklinikk - Sammen for ditt dyrs trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time