Potekutt hos hund

Potekutt

 

Generelt om potekutt

Dersom du ser at hunden plutselig blir halt og det kommer blod fra undersiden av poten, kan dette være tegn på at hunden din har kuttet seg på noe. Tredeputen til hunden er full av velutviklede blodkarsystem og det kan derfor komme mye blod når ved kuttskader.

 

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er viktig å stoppe blødning i første omgang. Dette gjøres ved å legge press på skaden med en steril kompress etter et tøystykke inn mot skaden.

Er såret lite og overfladisk kan du rense det selv med sterilt saltvann, og legge en steril kompress og bandasje på. Hunden må ikke få slikke på poten da det kan medføre komplikasjoner som infeksjoner. Hunden bør holdes rolig slik at ikke belastningen fører til at såret åpner seg igjen.

 

Når bør jeg kontakte veterinær?

Dersom kuttskaden er dypere og går gjennom huden bør som regel veterinær kontaktes. Potekutt i seg selv er sjeldent livstruende, men det anbefales en kontroll av veterinær så raskt som mulig for å optimalisere behandling og vurdere om skaden må sys.

 

Behandling

Hos veterinæren vil det bli undersøkt for å se om det er fremmedlegemer i såret. Ettersom dette kan være smertefullt for hunden blir det oftest gitt sedasjon eller lokalbedøvelse for å minske ubehaget. Dersom kuttet er dypt vil det være nødvendig å sy noen sting, deretter vil det legges på en potebandasje som beskytter mot forurensing. Din veterinær vil tilpasse behandlingen til akkurat din hund, og avtale bandasjeskift ihht. skadeomfang. Det er viktig å se til at bandasjen ikke blir våt eller skitten. Det anbefales å bruke en vanntett potesokk som beskyttelse når hunden er ute. Inne er det viktig at hunden ikke slikker/biter på bandasjen. Bandasjen kan beskyttes ved å ha halskrage på hunden eller ved å sette på en pustende bomullssokk når hunden er inne.

 

Forebygge

Kutt i potene kan komme når som helst og hvor som helst. Det kan være glasskår, skarpe steiner, is om vinteren og mye mer som kan gi kuttskader. Det kan derfor være vanskelig å unngå denne type skader, men bruk av potesokker når hunden går i utfordrende terreng, snø og på is har god forebyggende effekt. En god potesalve og Omega-3-fettsyrer vil også hjelpe til å holde hundens poter smidige, samt redusere risiko for sprekker etc.

Sandviken Dyreklinikk - Sammen for helse og trygghet!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time