Pelsstell katt

Pelsstell katt

Katter er svært renslige, men selv den flinkeste pus kan trenge litt hjelp av og til, da pelsen kan floke seg slik at det er vanskelig for pus å få bukt med tovene. Slike floker/tover oppstår oftest dersom katten har litt lengde på pelsen og er ute i vått vær.

Husk at pelsstell utført på en respektfull og varsom måte vil styrke båndet mellom katt og eier! Godt pelsstell vil forhindre oppsamling av løs pels som kan skape vonde floker, begrenser håballer som katten kan svelg for senere å kaste opp, og gir muligheten til å sjekke helsen til hud og hår. Under stellet får man også kontrollert nøye om katten har fått parasitter som flått eller lus.

Hvordan starter jeg tilvenning til pelsstell?

Det er ideelt å starte tilvenning allerede som kattunge, men en voksen katt kan også vennes til denne type stell med litt tålmodighet. Katter steller seg vanligvis når de er avslappet, så det er best å starte tilvenningen når du ser katten er rolig og komfortabel. Start gjerne med at katten får bli «kjent» med børsten, det er lurt å starte med en liten myk børste, gjerne så lite som en tannbørste, denne vil kunne simulere kattemors tunge slik hun har vasket kattungen tidligere i livet. Begynn med å belønne all kontakt med børsten, gjerne når børsten ligger på gulvet, slik at katten får en positiv relasjon til å være i nærheten av børsten. Belønning kan være både godbiter og kos, eller en kombinasjon – finn ut hva din katt liker best.

Når katten er trygg på børsten, kan man ta børsten i hånden sin og la katten utforske den videre, la katten stryke seg mot børsten – husk å hele tiden belønne ønsket adferd. Etter hvert beveger man seg mot selve børstningen. Start med små bevegelser i retning med hårene, på et lite område slik katten selv ville vasket seg, med den andre hånden din kan du med fordel stryke katten kjærlig på områder du vet at din katt liker.  Når katten er helt komfortabel med å bli børstet med tannbørsten kan man gradvis introdusere ønsket børste. Pass på at den valgte børsten er behagelig mot huden og ikke for «skarp».

Dersom du oppdager floker kan man varsomt holde pelsen under floken for å forhindre lugging mens du børster et lite område av gangen. Noen floker sitter svært godt og må klippes bort.

En katt må aldri børstes med tvang da dette vil kunne gjøre pelsstell vanskeligere i fremtiden, og forringe forholdet mellom eier og katt.

Kattunger nøste Sandviken Dyreklinikk

Hvor hyppig bør jeg børste katten min?

Er katten din langhåret, bør den børstes daglig. Dersom du har en korthåret katt, holder det med ukentlig pelsstell. I perioder med kraftig røyting kan det være nødvendig med noe hyppigere pelsstell.

Store floker – hva gjør jeg?

Husk at store floker og tovet pels er smertefullt! Pels som er tovet tett inn til huden vil føre til at det lugger hver gang katten beveger seg, man kan også risikere sår hud og kløe ved områdene. I slike tilfeller kan det være nødvendig med pelsstell under sedasjon hos din dyrlege. Hos Sandviken Dyreklinikk utfører vi pelsstell under sedasjon, hvor vi på forhånd avtaler med deg som eier hvordan du ønsker at din katt skal klippes. Dersom flokene er avgrenset til et område kan man fjerne flokene lokalt. I tilfeller hvor katten har store områder med tovet pels, kan et godt alternativ være løveklipp.

Løveklipp betyr at vi klipper pusen kort på kroppen, mens pelsen på hode, hale og ben beholdes. Ved pelsklipp under sedasjon sørger vi for en skånsom behandling som ikke medfører stress for din katt. Før enhver sedasjon kommer katten fastende (6 timer uten tilgang til mat, vann kan stå fremme hele tiden) til klinikken, og en av våre dyktige veterinærer vil utføre en grundig helsesjekk for en trygg behandling. Katten er under observasjon på klinikk frem til han/hun trygt kan dra hjem. Løveklipp anbefales utført i de måneder av året hvor det ikke er for kaldt for katten å ferdes ute med kort pels, for «innekatter» er dette en behandling som kan gjennomføres hele året.

Trenger jeg vaske katten min?

Katter har naturlig vannavstøtende fettstoffer i hud og pels, og trenger ikke å vaskes med mindre de er særlig møkkete.

Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål om pelsstell eller løveklipp - vi står klare til å hjelpe!

SANDVIKEN DYREKLINIKK – SAMMEN FOR HELSE OG TRYGGHET

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time