Det latinske navnet på kneskålen er «Patella», og «luksasjon» betyr at noe «går ut av ledd». Patellaluksasjon betyr altså at kneskålen går ut av ledd.
Patellaluksasjon er en arvelig disponert lidelse der kneskålen, ikke blir liggende i sin normale posisjon. Hundene har som regel ikke dette når de blir født, men får dette som følge av skjevvekst i lårbeinet, leggbeinet eller begge disse i løpet av det første leveåret, og det kan gradvis forverres i årene som følger.
Forskyvningen av kneskålen kan skje enten til innsiden eller utsiden av kneleddet. På de små hunderasene er forskyvning til innsiden er mest vanlig.
Det finnes flere grader av patellaluksasjon, avhengig av om kneskålen er periodevis eller permanent luksert:
Grad 1: Patella lar seg luksere på utstrakt ben, men glipper tilbake på plass med en gang
Grad 2: Patella lukserer spontant når leddet bøyes og forblir luksert til den legges på plass manuelt etter at leddet strekkes
Grad 3: Patella er permanent luksert. Den kan legges tilbake på plass på strukket ben, men lukserer igjen ved bøyning
Grad 4: Patella er permanent luksert og lar seg ikke legge på plass.
Norsk Kennel Klub (NKK) har valgt å bruke en egen skala, fra 0-3.
Når kneskålen går inn og ut av ledd over lang tid, resulterer dette i ubehag/ smerte, ødelagt brusk og tidlige forkalkninger i kneet Graden av patellaluksasjon kan forverres med tiden hvis tilstanden ikke behandles.
Symptomer:
Noen hunder lever helt fint med denne diagnosen
Noen hinker ofte på 3 bein fordi kneskålen ligger ute av ledd, eller fordi det er vondt å tråkke ned.
Foten «låser seg»
Går med tærne pekende mer utover, fordi kneskålen er ute av ledd.
Noen kan ha smerte ved bevegelse av leddet
Noen vegrer seg for å hoppe opp i møbler eller lignende.
Mange hunder kan få artrose/forkalkninger i leddet fordi leddbrusken slites ned.
Når bør man operere?
Når tilstanden oppdages på unge hunder/valper tilrådes operasjon (ubehandlet kan dette føre til ytterligere skjevvekst av skjelettet). Alle hunder hvor tilstanden er i begge kneleddene, eller der hunden har ett eller flere av symptomene ovenfor anbefales operert.
Hva gjøres under en operasjon:
Før operasjonen gjør vi en grundig undersøkelse av hunden, og tar røntgenbilder av hele bakfoten for å kartlegge hvilken behandling som er best i hvert tilfelle, og for å se om det er andre ting som kan påvirke prognosene (for eksempel dårlige hofteledd).
Under operasjonen vil vi:
Gjøre fordypningen kneskålen ligger i dypere (ikke nødvendig i alle tilfeller)
Flytte senefestet for kneskålen (gjøres i de fleste tilfeller)
Leddkapselen strammes opp (gjøres i alle tilfeller)
I noen sjeldne tilfeller må vi korrigere andre skjevheter i skjelettet.
Etter operasjonen skal hunden unngå alle former for brå bevegelser, og kun gå korte rolige turer i bånd. Vi setter opp et treningsopplegg som passer for deg og din hund. Etter 6 uker tas det røntgenbilder for å se at alt er som det skal. Ved behov settes det opp ekstra kontroller. Etter 1,5-3 måneder bruker hundene foten som normalt.
Prognoser:
Over 90% av hundene blir helt haltfrie etter operasjon.
Mulige komplikasjoner:
Av de uheldige 10% som har komplikasjoner er dette oftest hundene med alvorlig grad (3 eller 4) og de med «lateral» patellaluksasjon – der kneskålen går mot utsiden av leddet. Komplikasjoner kan være infeksjon (svært sjelden), løsning av implantater (svært sjelden), tilbakefall av patellaluksasjon (ny operasjon må gjennomføres).
Ved Sandviken Dyreklinikk gjennomfører vi operasjoner for patellaluksasjon, og gir deg og hunden god oppfølging etter operasjonen for å se til at resultatet blir som vi ønsker.
Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål om lidelsen, eller for å sette opp time til forundersøkelse eller operasjon.