Nyt vinteren med din hund

De fleste hunder elsker lek i snø og deilige turer i vinterlandskap, men husk å ta noen forbehold på de kaldeste dagene. Her kommer noen tips til hvordan vinteren best nytes til sitt fulle!

Når bør hunden ha dekken på?

Små hunder og raser med kort, fin pels fryser raskere, mens de polare rasene håndterer kulden bedre. En god regel er at hunden bør ha på dekken når det er minusgrader ute. Dersom gradestokken beveger seg ned mot -10 grader bør hunden ha dekken på selv under aktivitet. Et dekken er også lurt å ha på dersom hunden skal inn i en kald bil og når det tas pauser på turen, som eksempelvis ved matpause på skituren. Ta gjerne med et ekstra sitteunderlag slik at hunden kan ligge komfortabelt i pausen.

Risiko for frostskader

Frostskader kan ramme hunder på lik linje med mennesker. Vi ser at enkelte områder er mer utsatt:

  • Ører
  • Mage
  • Brystvorter
  • Haletipp
  • Poter
  • Testikler – Hannhunders testikler er spesielt utsatt for kulde da dette området ofte har lite pels og en anatomisk posisjonering som øker risiko for frost og slitasje på vinterstid. Det finnes også pungvarmer for de hunder som er spesielt utsatt.

Husk at hundens evne til å holde varmen er bedre dersom den er i bevegelse– og motsatt: inaktivitet kombinert med kald og rå luft i kan øke risiko for frostskader. Sjekk hunden grundig under og etter tur.

Potestell i vinterkulden

Våre kjæledyrs poter er tilpasset et liv i naturen, hvor de vandrer på mykt underlag og klørne slites gradvis. De fleste dyrs hverdag er en ganske annen, og i perioder med kuldegrader, tørr inneluft, saltede veier og kald vind kan dette føre til tørre, sprukne tredeputer

Se lenke for utfyllende info:

Potestell i vinterkulden - SANDVIKEN DYREKLINIKK AS

Vintermosjon

Mange hunder elsker å få være med på skitur, men det er viktig å sørge for at hunden er i god nok fysisk for til turen – avpass derfor lengden på turen og hastighet etter hundens fysiske forutsetninger. Nedoverbakker er hvile for eier, men økt frekvens og tempo for din firbente venn, så avpass farten etter hunden behov og føre. Løs, våt eller dyp snø er faktorer som gjør økten tyngre. Være ekstra varsom dersom du har stålkanter på skiene da det kan gi alvorlige kuttskader dersom man er uheldig og kommer borti hunden!

Vær varsom med å ha hunden med på skøytetur, glatt is kan lett gi strekkskader og risiko for kuttskade er stor dersom hunden kommer i kontakt med skøytene!

Kulde krever energi

Hunder under høy aktivitet (snørekjøring, jakt, trekkhunder etc), trenger mer energi på kalde dager, da kulden i seg selv er energikrevende for hunden. Det er optimalt med et kvalitetsfôr med økt energitetthet og lett opptakelig næring, eksempelvis Hills i/d Sensitive. Man kan også supplerer med Hills a/d boksemat som en «lunsjpakke» på dager med høy belastning. Denne tilpasningen av diett vil gjøre hunden i stand til å yte maksimalt og har ofte bedre effekt enn å øke fôrmengden av hundens normaldiett betraktelig. Grunnen til dette er at dersom mengde mat økes voldsomt i perioder med høy aktivitet øker også risiko for magedreining (særlig hos dyp brystede hunder), samt at hunden ikke alltid klarer å nyttiggjøre store mengder fôr like godt. Husk at fôrbytte skal skje gradvis for å tilvenne hundens mage det nye fôret. Våre veterinærer kommer gjerne med råd, slik at vi kan hjelpe deg med riktig type og mengde fôr.

Pass opp for tynn is!

Hunder klarer ikke vurdere tykkelse på isen. Hold hunden i bånd nær islagte vann.

Husk refleks :)

Huskyvalp sandviken dyreklinikk



SANDVIKEN DYREKLINIKK - SAMMEN FOR HELSE OG TRYGGHET

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time