Innbilt svangerskap

Innbilt svangerskap er en tilstand som kan forekomme hos tisper i tiden etter løpetid. Det er en hormonell tilstand hvor tispen kan få symptomer lignende som ved en ekte drektighet. Symptomene sees vanligvis 4-8 uker etter avsluttet løpetid, men kan starte noe tidligere og vare lengre hos noen individ.

Symptomer

Symptomene som kan komme vil være lignende en drektig tispe. Det er varierende hvor sterke symptomer som oppstår, og hvor mye til plage for tispen disse er.

-         Økt størrelse på jur

-         Melkeproduksjon i jur

-         Nedstemthet eller depresjon

-         Nedsatt appetitt

-         Redebygging/graving i senger og tepper

-         Finner leker/bamser som bæres som adoptivvalp

Når bør veterinær kontaktes?

Innbilt svangerskap er en naturlig hormonell fase etter løpetid og er ikke farlig i seg selv. Når hormonene synker i tiden etter løpetid vil symptomene avta. Så lenge tispen er i fin form og ikke særlig plaget trengs ingen behandling ved innbilt svangerskap.

Det kan være vanskelig å skille innbilt svangerskap mot annen sykdom eller faktisk drektighet – særlig dersom tispen vurderes nedstemt og mindre aktiv. Dersom du er i tvil anbefales en vurdering av veterinær.

Noen tisper kan bli såpass plaget av innbilt svangerskap at det går utover livskvalitet. Da kan det være aktuelt med behandling/medisinering for å hjelpe henne ut av den hormonelle fasen.

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren vil ta full sykehistorie for å høre om symptomene kan være forenlig med innbilt svangerskap. Det vil også gjennomføres en fullstendig helsesjekk. Dersom det kan være mulig at tispen kan ha blitt tjuvparret under løpetiden kan det sjekkes for faktisk drektighet ved hjelp av ultralyd. Det kan bli nødvendig med videre tester eller undersøkelser dersom det er mistanke om annen sykdom.

Dersom tispen vurderes som innbilt svanger kan veterinæren skrive ut medisiner som stopper melkeproduksjonen og som ofte også har god effekt på adferdsendringen som sees.

Hva kan man gjøre selv?

Man kan ikke gjøre så mye for å endre hormonene i kroppen etter løpetid, men noen tiltak kan hjelpe å redusere symptomene. Dersom tispen utvikler melk i jur vil dette forverres ved stimuli – man bør altså ikke la tispen slikke på juret sitt og heller ikke massere eller kose mye over dette området. Mosjon kan være god distraksjon fra redebygging og adferd hjemme. Det kan være lurt å fjerne bamser eller gjenstander som tas til som adoptivvalper, men man bør da erstatte denne energien med noe annet, for eksempel mer tur, eller hodetrening.

Man kan ikke forebygge innbilt svangerskap. Det eneste som hindrer fullstendig at tispen blir innbilt svanger vil være operasjon med kastrering der livmor og eggstokker fjernes. Dette kan være aktuelt for tisper som blir kraftig påvirket etter løpetid.

SANDVIKEN DYREKLINIKK – SAMMEN FOR HELSE OG TRYGGHET!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time