Valp - et nytt familiemedlem

Å få en ny valp i familien er spennende! Noen har aldri hatt hund tidligere, andre er erfarne hundeeiere, likevel kan det være godt å ha noen å støtte seg til for å sørge for valpens helse. Vi hos Sandviken Dyreklinikk ønsker å hjelpe dere på veien til en frisk og trygg familehund og turkamerat! I denne artikkelen har vi beskrevet helsemessige tiltak som bør gjøres den første tiden av valpens liv.

valp sommer sandviken dyreklinikk

ID-merking

Når hunden ID-merkes får den en microchip med ID-nummer plassert under huden i nakken. Veterinæren fører chipen inn under huden ved hjelp av en kanyle, valpen trenger ikke bedøvelse for denne behandlingen. ID-nummeret ved microchipen er unikt for hvert individ og knyttes opp mot en nasjonal database kalt Dyreidentitet. Nummeret leser man av ved hjelp av en chipavleser, for så å søke det opp hos www.dyreidentitet.no. Der får man informasjon om hundens navn, fødselsdato, eiers navn, adresse og telefon nummer. Både politi, Falken, veterinærer, Dyrebeskyttelsen og omplasseringssentre har chipavlesere slik at bortkomne dyr raskt kan komme til rette, og slik at du som eier raskt blir varslet dersom hunden din er skadet og blir brakt til veterinær.

Alle hunder som skal øyelyses eller ta røntgen for hoftedysplasi eller albuedysplasi (HD/AD) der resultatet skal registreres hos Norsk Kennel Klubb, må være ID-merket. Det er også krav for ID-merking dersom din hund skal få utstedt pass for utenlandsreise.

Vaksinering

Vaksinering av valpen din er viktig for å forhindre alvorlig sykdom og for bidra til felleskapet i form av å trygge hunders «flokkimmunitet», noe som igjen vil redusere risiko for utbrudd av smittsom sykdom.

I Norge har vi foreløpig et relativt lavt smittepress, men man ser at hyppighet av utenlandsreiser med hund, og import av hunder fra andre land kan være med å øke denne risikoen. Vaksinering av din valp er derfor sterkt anbefalt!

Syke hunder bør ikke vaksineres, hos oss gjennomføres derfor alltid en grundig klinisk undersøkelse i forkant av vaksineringen. Denne undersøkelsen er inkludert i vaksineprisen.

Hundens grunnvaksine beskytter mot:

  • Distempervirus forårsaker valpesyke (svært smittsomt, gir høy feber uten andre tegn til sykdom, feberen vil så gå tilbake og holde seg normal i 1-2 uker. Etter dette kommer en ny temperaturstigning, øyebetennelse med utflod og utflod fra nesen, hoste, diaré, oppkast, manglende matlyst, dehydrering og vekttap. Sykdommen har høy dødelighet)
  • Adenovirus (forårsaker smittsom leverbetennelse og øvre luftveissykdom)
  • Parvovirus (forårsaker "hundepest"; dehydrering, blodig diaré og akutt død. Hundens parvovirus kan også smitte katt)Parainfluensavirus (viktigste årsak til "kennelhoste" sammen med bakterien Bordetella brochiceptica. Forårsaker luftveissykdom)
Jack Russell valp Sandviken Dyreklinikk


Hos Sandviken Dyreklinikk følger vi WSAVA ("the World Small Animal Veterinary Assosiation") sine vaksineanbefalinger. Valper bør iht disse vaksineres ved 8 uker, 12 uker og 16 ukers alder. Begrunnelsen for vaksinering ved 16 uker er at undersøkelser viser at vaksine ved 12 uker ikke gir tilstrekkelig beskyttelse i opp til 10% av valpene grunnet den lanvarige effekten av morsmelkens antistoffer, derfor bør man også vaksinere valpene ved 16 uker for å være sikker på at de er optimalt beskyttet. Etter 16 ukers vaksinen rådes det til årlig vaksinering av hunden.

Bivirkninger er sjeldne, men kan opptre som relativt ufarlige lokalreaksjoner på injeksjonsstedet, eller i mer sjeldne tilfeller som en alvorlig anafylaktisk reaksjon som krever medisinsk hjelp. I disse sjeldne tilfellene, vil som oftest symptomene oppstå innen 15 min. Vi anbefaler dermed at eier er sammen med valpen sin etter sin første vaksine, slik at de lett kan oppsøke veterinærhjelp om noen unormal reaksjon skulle oppstå.

Behandling mot innvollsorm

Valper er spesielt utsatt for å kunne få innvollsorm da de ikke har et ferdig utviklet immunforsvar, samt at de kan bli smittet av tispa før fødsel, via morsmelk og fra kullsøsken. Sandviken Dyreklinikk følger Legemiddelverkets anbefalinger og råder til rutinemessig profylaktisk/terapeutisk behandling av valpen før den forlater oppdretter. Første behandling bør skje ved 2 ukers alder og deretter med 2 ukers intervall, ved bruk av pyrantel, fram til 12 ukers alder for å unngå utvikling av voksne eggproduserende individer i tarmen og utskillelse av store eggmengder til miljøet. Lakterende tisper behandles samtidig med valpene når valpene er 4 uker gamle. Behandling av unghunder anbefales når de er ca et halvt år gamle. Utover dette rådes det kun til behandling mot innvollsorm etter påvisning av parasitter ved avføringsprøver. Avføringsprøver bør tas ca 1 gang årlig og kan leveres på klinikken for analyse ved vaksinering.

Unghundkontroll

Ved 6 mnd alder anbefaler vi at du bringer hunden til klinikken for en unghundkontroll. Ved dette besøket vil veterinæren utføre en klinisk undersøkelse for å kontrollere at hunden har utviklet seg som forventet iht alder og rase, samt at hunden har felt tenner som normalt. Denne kontrollen er viktig for tidlig å oppdage eventuelle avvik, eksempelvis persisterende melketenner (melketenner som ikke er felt selv om den blivende tannen har kommet ut) slik at feilstilling av blivende tenner kan unngås. Vi svarer også på spørsmål du måtte ha, og demonstrerer tannpuss slik at valpen kan venne seg til tannpuss i tidlig alder. Tannpuss forebygger munnhulesykdom!

Ernæring

Alle hunder bør spise et god kvalitetsfôr, som er tilpasset til din hunds alder og helsestatus. Vi anbefaler derfor at du rådfører deg med din veterinær for en individuell vurdering, som kjenner til din hunds helse best.
Sandviken Dyreklinikk fører fôr fra Hills Nutrition, et anerkjent kvalitetsmerke med god dokumentasjon for å være helsefremmende og balansert for forskjellige helsebehov, samt god på smak! Skulle din hund mot formodning ikke like fôr som er kjøpt hos oss, har Hills smaksgaranti på alt av fôr.

Andre gode tips for deg som hundeeier:

  • Kloklipp
  • Ørerens
  • Tannpuss
  • Valpekurs og lydighetskurs/andre aktiviteter for hunder
  • Helseforsikring

Vi ønsker deg/dere lykke til og gleder oss til å se deg og din nye valp hos Sandviken Dyreklinikk - Sammen for trygghet og helse!

Sandviken
Addresse:
Sandviken Dyreklinikk AS
Org nr: 918783148
Sandviksbodene 65 B
5035 Bergen

Kontakt:
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-16:00
© 2022 Sandviken Dyreklinikk. All right reserved.
Bestill time